{:ro}DINCOLO DE FUM!{:}{:en}BEYOND SMOKE!{:}{:es}MÁS ALLÁ DEL HUMO{:}

Toate lucrurile îmi sunt îngăduite, dar nu toate sunt de folos; toate lucrurile îmi sunt îngăduite, dar nimic nu trebuie să pună stăpânire pe mine” – 1 Corinteni 6:12

În fiecare an, la sfârșitul lunii Mai, se serbează Ziua Mondială împotriva Fumatului. Dacă ar fi după mine, după ce am văzut în multe ocazii cât este de dăunător, aș spune că în fiecare zi ar trebui să fie o zi antifumat sau antițigarete.

În jurul vârstei de 20 de ani, m-am apucat de fumat din plictiseală și din dorința de a încerca ceva nou. Până la acea vârstă făcusem, în mare parte din timp, doar sport. Viața mea era centrată în jurul luptelor greco-romane, antrenamente, cantonamente, competiții… multe sacrificii de dragul rezultatelor. Văzând pe prietenii mei mereu trăgând din țigară cu mare plăcere, am decis să încep și eu.

Mi-a plăcut când, după câteva fumuri, am început să amețesc. Era o stare euforică cu totul nouă pentru mine. Am continuat cu câte una, apoi două, trei țigări pe zi până ajunsesem să fumez un pachet zilnic. La început mă amuzam pe seama celor pe care îi auzeam că nu se mai pot lăsa de fumat. Pentru mine era ușor; când vroiam fumam, când nu vroiam, nu fumam. Asta era însă la început. „Doamna țigaretă” a fost însă foarte înșelătoare. După vreo jumătate de an, am realizat că și eu devenisem dependent de fumul țigaretelor. Deveneam agresiv, îmi ieșeam repede „din pepeni” dintr-o nimica toată. Nu reușeam să mă mai concentrez. Țigara devenise „stăpâna” iar eu „sclavul” și aveam să merg așa o bucată bună de timp, cred că aproape vreo 3 ani.

Am reușit să renunț numai după ce, fiind la mare, într-o dimineață am ieșit să alerg pe plajă. După câteva minute, aveam impresia că se rup plămânii din mine. Mi s-a făcut rău și, deși nu-L cunoșteam pe Dumnezeu așa cum Îl știu acum, m-am rugat astfel: „Ajută-mă să renunț, altfel fumatul mă omoară”. Ajuns în camera de hotel, am aruncat pachetul de țigări. După aproape 3 ani de zile de fumat continuu, în acea zi am renunțat la fumat.

Nu după foarte mult timp, după aproape 6 ani de atunci, într-o perioadă când am luat o pauză din viața sportivă, gândul că aș putea din nou să-mi găsesc liniștea în fumul de țigară, m-a făcut să-mi reiau acest vechi dar foarte prost obicei. Exact ca și prima oară, doar că de data aceasta în mod conștient de ce va urma, am fost prins iarăși în capcana fumului de țigară.

După un timp destul de îndelungat, am reușit și a doua oară să renunț la fumat. Bineînțeles, apelând din nou la același AJUTOR. Însă, de data aceasta, Dumnezeu a făcut lucrurile mult mai personal. A intrat în viața mea prin Fiul Său, Domnul Iisus Hristos, curățindu-mă nu doar de patima țigării, ci și de alte lucruri nocive pentru mine. Sunt aproape 5 ani de atunci și nici prin minte nu mi-a mai trecut să pun țigara în gură din nou. slăvit să fie Dumnezeu! Îi sunt recunoscător Domnului pentru că m-a eliberat efectiv din prinsoarea extraordinar de periculoasă a țigării.

De ce am scris „prinsoarea extraordinar de periculoasă?” Vă voi da câteva date pe care și eu le-am primit. Sunt date de ultimă oră despre efectele țigării asupra noastră.

  • La nivel mondial sunt mai mult de 1 miliard de fumători. Jumătate din copiii de pe planetă respiră aer poluat de fumul de țigară. Țigările îi ucid pe jumătate din cei pe care le consumă. Fumatul constituie factor de risc pentru 6 din cele 8 cauze principale de deces la nivel mondial. 5,4 milioane de oameni mor anual din cauza consumului de țigări.
  • Mai mult, fumatul unei singure țigări conține PESTE 4000 DE SUBSTANȚE CHIMICE, din care PESTE 300 SUNT TOXICE pentru om (nicotina, radon, cionuri, fenol, ddt, azbest, benzen, monoxid de carbon, … etc) iar altele 43 sunt DEMONSTRATE ca fiind CANCERIGENE. Cei mai toxici compuși sunt nicotina, guadroanele și monoxidul de carbon.
  • Efectele tuturor acestor substanțe sunt devastatoare. Cercetătorii au demonstrat că, pe termen lung, nicotina scade capacitatea creierului de a simți plăcerea, aceasta ca efect psihologic. Ca și efecte biologice, fumatul afectează sever organele interne, în special inima și plămânii. Vasele de sânge sunt micșorate în diametru, realizându-se o irigare proastă a întregului organism.
  • De asemenea, cei care fumează obosesc prematur; le scade sensibilitatea olfactivă și gustativă și, de asemenea, le scade capacitatea de apărare a organismului. Astfel crește frecvența infecțiilor respiratorii, crește ritmul cardiac și tensiunea arterială.
  • Îmbătrânesc mai repede cei care fumează, țigara făcându-i să arate tern, fără strălucire, ridat prematur. Un fumător la 40 ani are tot atât de multe riduri ca o persoană nefumătoare la 60 ani. Degetele și unghiile îngălbenesc, iar la dinți apare halena (respirația urât mirositoare).
  • De asemenea, tutunul ucide mai mulți oameni decât oricare alt drog sau chiar accidentele sau bolile provocate de SIDA. Din multiplele afecțiuni amintesc pe cele mai frecvente: faringita, laringita, broșita cronică, gastrită, ulcer, cancer pulmonar, cancer la gură, a faringelui, esofagului, al rinichilor și vezicii urinare, cancer la sân. Nouă din zece fumători diagnosticați cu cancer pulmonar vor muri datorită acestuia (90%).
  • Alte afecțiuni provocate de țigară ar fi: ateroscleroza sistenică, cardiopatie ischemică, infarct miocardic, alterarea circulației periferice, diabet zaharat, probleme ale vezicii biliare, dependență fizică și psihică.

Pe lângă toate acestea, acest viciu costă .. și nu foarte puțin. Sunt oameni care renunță la mâncare sau la a hrăni copiii pentru a întreține acest nenorocit de viciu. Dar mai grav decât toate nenorocirile pe care le aduce țigara în viața celui care o îmbrățișează, este DEPENDENȚA.

Am văzut în pușcărie oameni în toată firea care plângeau că nu aveau țigări să fumeze. Am văzut bărbați care au fost gata să-și calce demnitatea în picioare pentru două țigări.  Cum e posibil ca ditamai bărbatul de 100 kg să fie condus de o dorință atât de aprinsă de a fuma încât să se înjosească până într-acolo ca, pentru o țigară, să spele altora ciorapii sau chiloții murdari? Ce fel de boală este aceasta? Ce pun în aceste țigări acei producători încât să îl transforme pe omul născut liber într-un sclav?

Mai șocant este că unii aleg să-și vândă trupurile (cred că înțelegeți ce vreau să spun) pentru a obține atât de mult doritul fum. Cât de jos te poate conduce Satana prin această unealtă demonică numită țigară.

Dacă ești un tânăr care s-a apucat de curând de fumat, TE ROG CAUTĂ SĂ RENUNȚI CÂT ÎNCĂ NU EȘTI PRINS CU TOTUL ÎN ACEASTĂ CAPCANĂ. Dacă ești un fumător înrăit, să știi că EXISTĂ ȘANSA SĂ POȚI RENUNȚA LA ACEST VICIU DEMONIC. Cum poți face lucrul acesta? Îți voi da un exemplu.

Un fost coleg de-al meu de detenție, Sebi S. a fost un fumător atât de înrăit încât odată ajuns în pușcărie și-a vândut toate lucrurile personale pe țigări; până și ochelarii de vedere i-a dat pe țigări. A rămas uimit când a aflat că Iisus Hristos îl poate elibera de acest viciu pe care îl practica de peste 26 ani, fumând zilnic mai mult de două pachete de țigări. Într-o zi, nemaiputând să suporte umilința la care îl împingea țigara, a căzut pe genunchi și a strigat către Dumnezeu și a fost vindecat. Astăzi, este mai mult de 1 an și jumătate de când el nu mai fumează și asta doar prin dorința lui sinceră de a-I cere ajutorul lui Dumnezeu.

Ce stă dincolo de fum? Stă boală, frustrare, umilință. Stă acea dependență diabolică care te transformă într-un sclav chiar dacă tu vei nega acest lucru. Dincolo de fum stă sănătatea adecvată a copiilor tăi și a celor care, fără să vrea, „fumează” cu tine inhalând fumul pe care tu îl lași în urmă.

Este trist că cei mai mulți fumători își încep cariera de fumător de la o vârstă foarte fragedă. Un studiu recent arată că cei mai mulți dintre dependenții de țigară fumează pentru prima dată până la vârsta de 14 ani. Un coleg deținut din Bacău, venit de curând la penitenciar, mi-a mărturisit că a început să fumeze la 13 ani, din dorința de a arăta mai matur și de a fi acceptat de grupul celor mai mari din fața blocului.

Ascultă, dragul meu tânăr: țigara nu te face mai „șmecher”; nu te face „mai bărbat”; nu te face „mai interesant”; nici nu te ajută să „crești în ochii celor din jurul tău”. Vreau să-ți dau un sfat personal: dacă vrei să faci ceva care să conteze cu adevărat, familiarizează-te cu Biblia, Cuvântul lui Dumnezeu. Citește zilnic câteva pasaje din Noul Testament. Caută să-L cunoști pe Dumnezeu și leagă o prietenie cu El. Îți spun din experiență că în clipele cele mai grele și complicate ale vieții tale, El va fi răspunsul la toate nevoile tale.

Și, încă ceva: vrei să fii bărbat? Lasă preocupările, precum internetul sau socializarea virtuală, și apucă-te serios de sport, de orice sport. Ridică greutăți, înoată, aleargă… orice sport practicat cu sârguință te va ajuta, ca și tânăr, să te dezvolți armonios și să-ți conturezi un fizic plăcut, pe lângă faptul că este sănătos.

Am avut dorința să vă scriu despre țigară și răul care îl aduce, sperând că vor fi unii dintre dumneavoastră care vor lua în serios faptul că, dincolo de fum, rămâne doar moarte.

Dumnezeu să vă binecuvânteze pe toți!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s