SĂ FIM OAMENI!

Am citit de dimineață mesajul lui Alin și mi s-a părut potrivit să-l postez pe blog, datorită cuvintelor pe care le-a așternut aici și însemnatea acestora.
Personal, cred cu tărie în familia tradițională, chiar dacă ceea ce cred eu nu înseamnă mare lucru pentru unii, a susține familia în forma lăsată de Dumnezeu în contextul în care suntem este ceva cu adevărat dumnezeiesc, acest gând de susținere este pur și simplu din Dumnezeu. Dovada că e adevărat este tocmai împotrivirea atât de mare a celor influențați de domnul veacului acestui gen #boicot și alții.
M-am gândit la un lucru și aș vrea să-l împărtășesc aici înainte de referendum, în cazul în care acest referendum nu va avea succesul dorit de creștini, imediat după, cei care au susținut public familia tradițională vor trebui să se aștepte să fie ocărâți, batjocoriți și eventual dați în judecată. Să sperăm că nu se va întampla asta, însă mobilizarea noastră, a cei ce suntem pentru familia tradițională, ar trebui să fie de proporții, încă nevăzute pe la noi, până acolo că fiecare dintre noi să scoată la vot măcar 100 de prieteni, rude sau cunoscuți. Cât despre cei care preferă să stea în spatele monitorului să judece sau să lanseze mesaje pline de ură îi îndemn să citească mesajul lui Alin de mai jos. Fiți binecuvântati!
SĂ FIM OAMENI
Nu am crezut că un îndemn la omenie, la a ne purta omenește, va trezi atâta împotrivire, însă dezamăgirea mare a venit din partea câtorva tineri creștini. Despre acești tineri scriu aici și cam atât. Nu neagă nimeni faptul că sunt trecuți prin școli și nu contest multe dintre ideile lor, însă există o perioadă în viață, mai ales la vârsta aceasta, când suntem pasibili de multe greșeli, iar ei aici se află. Unii fac o prostie din neștiință, iar alții cu toată știința. Cert este că atitudinea lor este condamnabilă, dar punem asta pe seama vârstei.
Mi se pare îngrozitor de rău să-ți numești frații cocalari, proști, jalnici, vedete, în mod ironic, să-i acuzi de slogăneală de prost gust și multe alte forme de discriminare, pe tema unui cântec care ne îndeamnă să fim oameni. Asta înseamnă dezumanizare. Am simțit în comentariile lor dispreț și un sentiment puternic de ostilitate, atitudine dușmănoasă, iar, din câte știu eu, ura este o formă de ucidere.
Repet, nu contest faptul că sunt trecuți prin școli, dar le lipsește înțelepciunea care vine de sus și care este ușor de înduplecat. În altă ordine de idei, a deține cunoștințe vaste fără a iubi este un mare rău. Cunoștința îngâmfă, în schimb dragostea zidește.
Am avut posibilitatea să călătoresc în toată lumea și să întâlnesc teologi renumiți, predicatori cunoscuți. Mulți m-au sfătuit într-un mod exemplar. M-au chemat lângă ei, m-au iubit ca pe un frate și mi-au oferit sugestii pentru îndreptare și creștere. Trag nădejde că vor învăța și ei școala înțelepciunii și a dragostei.
Oricum, acestor tineri le lansez o invitație. Când treceți prin București, găsiți-vă timp să bem un ceai. Fac eu cinste. Poate reușim să facem front comun și creăm ceva frumos împreună. Promit că nu vă bat 🙂
Să trecem la cântec…
Am ales acest titlu din mai multe motive și am ținut cont de contextul social în care ne aflăm. Oamenii se împart sau sunt împărțiți pe categorii. Vrem nu vrem, societatea ne separă. Îi separă pe cei săraci de cei bogați, pe cei slabi de cei puternici, pe cei urâți de cei frumoși și putem vorbi fără întrerupere despre discriminarea rasială și socială.
Din nefericire și noi facem aceeași greșeală. Postăm fotografii cu oameni speciali, cu oameni faimoși, cu oameni de clasă, susținând prin aceasta că există și oameni mai puțin speciali și fără clasă. Mai pe românește, cei din a doua categorie sunt niște ratați. Așa gândim noi. Aceștia sunt mai puțin oameni și nu dorim să ne identificăm cu ei.
Mai mult, cu toții am auzit deseori că oamenii se comportă ca niște animale sau chiar își doresc să trăiască precum animalele. Am văzut fotografii de la paradele gay în care manifestanții mergeau pe genunchi, cu zgardă și botniță. Am vazut oameni șopârlă, crocodil, câine, șarpe. Și aici vedem regresul: coborârea vertiginoasă pe scara valorilor. Toți am zis cel puțin odată în viață despre cineva: Ăsta nu-i om!
Este trist să vedem rezultatele tragice ale acestui declin. Evoluționiștii ar vrea să credem că oamenii au evoluat din forme primitive, ignorante, animalice la creatura minunată de astăzi.
Apostolul Pavel însă spune opusul: omul a început prin a fi creatura cea mai măreață a lui Dumnezeu, dar s-a transformat pe sine într-un animal, conform Romani cap 1.
În contextul acesta când oamenii se expun goi pe străzi în fața copiilor, cu obiecte de cult religioase așezate în părțile lor intime, sfidând valorile morale, lipsiți de respect și rușine, nu cred că este greșit facem apel la umanitate. Suntem în topul tărilor corupte și tot în top la prostituție, alcoolism, violență fizică și domestică. Ce-i greșit să spui: Veniți-vă în fire, Fiți oameni?
Trebuie să recunosc că sunt șocat de reacțiile oamenilor la acest cântec. Mă tot gândesc că ori sunt eu prea naiv ori lumea a luat-o serios la vale. Îmi sună în minte cuvintele părinților mei, ale învățătorilor și ale profesorilor:
Copii, să fiți oameni! Să vă comportați ca niște oameni!
Conform concepției iudeo-creștine despre omenire, toți oamenii posedă o demnitate intrisecă, fiindcă sunt creați după chipul și asemănarea lui Dumnezeu, însă oamenii își bat joc de onoarea aceasta și apoi sunt surprinși de turbulențele morale care urmează. Putem vorbi despre măreția geniului, dar și despre dezumanizarea oamenilor. Despre acea îndepărtare sau pierdere a caracterelor umane mai ales în sens moral.
Oamenii își pierd identitatea și umanitatea sau renunță la ele. El vrea să fie ea, ea vrea să fie el. Ea vrea să fie pisică, el vrea să fie câine. Și toate aceste renunțări sau derapaje au o cauză: îndepărtarea de Dumnezeu.
Versul cel mai contestat a fost acesta: Hai să facem oameni!
Unii s-au gândit direct la sex. Am citit comentariul unui tânăr creștin care menționa ceva despre prezervative. Ce pot să-i spun decât să-i fie rușine. M-am gândit că cei cu o conștiință murdară vor fi primii care vor comenta. Apoi cei care se gândesc doar la actul procreării.
Sincer vorbind, primul gând pe care l-am avut în minte când am ales acest vers a fost acela de a educa, de a forma copiii în cadrul familiei cu valori adecvate oamenilor.
Dacă rămâne loc de interpretare și pentru actul procreării, ce-i rău în asta? Însă repet, gândul central al acestui vers este educarea și formarea copiilor noștri în cadrul familiei cu valori morale și spirituale.
În final, fiți ce vreți voi! Dumnezeu ne va judeca pe fiecare.
Să răspundem cu înțelepciune și dragoste!

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s